Specialbutik for løbere på ALLE niveauer.
På siden her vil du kunne læse nogle af de spørgsmål som vi hyppigst får stillet og måske vil det kunne give dig nogle svar på dine spørgsmål og samtidig gøre dine valg lettere omkring køb af sko og udstyr.
1. "Er en løbetest nødvendig ved køb af sko?"
Spørgsmålet har været meget op til debat igennem et stykke tid.
Dette er dog på ingen måde til diskusion. SELVFØLGELIG er det nødvendigt. Det er både din, men også vores sikkerhed for at vi har gjort vores absolut bedste for at give dig en optimal løbeoplevelse og vi eventuelt efterfølgende kan arbejde videre med henblik på din udvikling, samt optimering af skoene for at give dig endnu bedre løbeoplevelser.
Selv om du har været glad og tilfreds med din nuværende sko og det er fristende at købe den nye/tilsvarende model på nettet til en billigere pris (Typisk ikke meget billigere), så er der rigtig meget der kan gå galt. Du skal "bare" købe 1 par sko forkert på nettet, så er besparelsen typisk væk på dine næste 2-3 par skokøb.
Her er et par grunde til at købe skoene med en test på bånd hos RUN4ALL.
- Du har formentlig udviklet dig som løber/kommet i bedre form/løber hurtigere, hvilket i langt de flestes tilfælde har indvirkning på løbestilen. "Dette kan undgåes/forebygges med løbetesten og husk vi har tilfredshedsgaranti/6 ugers prøvetid"
- Din historie/forløb siden sidst du købte sko er vigtig for os og derfor afsætter vi 45 min. til løbetesten, hvor vi har en dialog omkring dine mål, forventninger og eventuelle skader/udfordringer, som vi sammenholder
med testen som vi filmer på løbebåndet. Ud fra dette giver det os optimale muligheder for at lade dig prøve skoene og vi vurderer hvad du har behov for og hvad der er mest optimalt for dig. "Dette er kun muligt med en løbetest
og husk vi har tilfredshedsgaranti/6 ugers prøvetid"
- Skoproducenterne udvikler hele tiden deres respektive sko i pasform og på sålen for at optimere dem. Det er dog ikke altid at dette falder ud til alles fordel. Nogle finder det bedre (og nye løbere kommer til) og andre vil få problemer/udfordringer med ændringerne. "Dette kan undgåes/forebygges med løbetesten og husk vi har tilfredshedsgaranti/6 ugers prøvetid"
- Det ses, at folks fødder kan ændre sig i størrelse og facon. Typisk er det kvinderne der er udsat for dette ved eks. graviditet. Det ses dog også ved enten vægttab/vægtforøgelse for både kvinder og mænd. Som nævnt ændrer skoproducenterne også facon på overdelen af skoene, hvilket kan have indvirkning på størrelsen og valget af dette. Her er det ABSOLUT bedst at have muligheden for at prøve skoen større/mindre, men også mærke forskellen på andre modeller. Og NATURLIGVIS i bevægelse. "Dette skal gøres på løbebånd med løbetest og med mulighed for at komme retur, hvis det viser sig at det ikke fungerer når du har haft løbet med dem udenfor og foden eks. hæver op eller giver dig andre udfordringer. 6 ugers prøvetid.
2. "Hvor lang tid holder et par sko?"
En god tommelfingerregel siger 1000 km eller max. 3-4 år, uanset om du har brugt dem eller ej. Dvs. at har de stået i skabet og samlet støv, så er
det altså ikke fra den dag du tager dem ud. Typisk så står der produktionsdato i "pløsen" på skoene. Vær opmærksom på, at der går et stykke tid fra denne dato til den havner på hyldrne i butikken
og bliver solgt. Så de 3-4 år skal regnes fra produktionsdatoen. Matrialerne i mellemsålen kan forekomme at mørne, hvilket forringer skoens kvalitet og funktion. En god ide er at investere i et par nye sko omkring 700 km og så
veksle mellem de to par, så overgangen fra et par gamle til nye er mere glidende.
3. "Har jeg brug for mere end 1 par sko?"
Som udgangspunkt kan du jo kun løbe med et par af gangen. 😉men når det så er sagt, så vil du faktisk kunne forlænge levetiden på dine sko ved at veksle mellem flere par, men samtidig vil du også gøre overgangen fra et par gamle til nye lettere som tidligere nævnt.
Rigtig mange har stor succes med at have et par sko (typisk "rigtig bløde" sko) til de lange og komfortable ture og så et par lette (racer/minimalistiske) til de lidt kortere ture/intervaller. Med forskellige sko træner du samtidig også de forskellige gener og muskler i foden og benet, hvilket styrker dit løb. Mange ynder også at løbe i skoven og lidt ude for stierne og her er Trail-sko absolut at anbefale. Det er dog typisk en stivere sål, hvilket gør løbekomforten knap så god som i et par almindelige sko til vej. Så her er det anbefaldelsesværdigt at have 2 par.
4. "Opnår jeg hurtigere tider med letvægtssko?"
Der er ingen tvivl om at lettere sko vil give dig en oplevelse af at du nærmest er "flyvene" og føler at du ikke har sko på. Rent mentalt giver det et stort plus og der er heller ingen tvivl om at jo lavere vægt din sko har jo mindre skal du løfte/slæbe rundt på. Det bliver jo immer væk til rigtig mange skridt på en løbetur og ganger man det ud med antallet af skridt, ja så er det en hel del kilo man kan spare sig selv for. Og det har indvirkning på ens tid.
Når alt dette så er sagt, så er der også en del ting man skal være særlig opmærksom på når man kaster sig ud i denne spændende verden.
Rigtig mange løber ind i skader/udfordringer med achillesener, ømme lægge og skinneben, problemer med ryg m.m. Når man skifter sin klassiske komfort løbesko ud med lettere sko, så ændrer det også noget ved ens løbestil, da du typisk kommer til at løbe mere fremme på forfoden. Dette stiller automatisk større krav til dine gener og muskler i foden, benet, men også resten af kroppen. Derfor er det rigtig vigtigt at du vælger disse sko med omhu og ikke gør "springet/forskellen" fra dine vante sko du træner i for stort, men i stedet laver en blød overgang og henover en periode på 2-3 par skoudskiftninger kommer frem til den optimale løsning hvad vægt angår. Det er samtidig også vigtigt at man fastholder/prøver at forbedre sin grundform med de eksisterende sko for at forberede kroppen på at løbe med lettere sko. Jo bedre grundform jo lettere bliver overgangen til lette sko og resultaterne bliver også derefter. Note: Eksempel. Du vil ALTID føle dig lettere og hurtigere på de første km af et løb med lette sko og kan typisk spare mange sekunder, MEN dette giver ingen mening, HVIS din krop/grundform og stabilitet ikke er på plads. Med den lette sko er der kontant afregning på de sidste kilometer, hvis dette ikke er iorden og du vil derfor sætte ALT og mange gange mere tid til på den sidste halvdel. Det er her at de lidt tungere sko/komfortsko har lidt flere "hjælpe-midler" i sig til at hjælpe dig når du bliver træt og ikke helt kontrollerer din løbestil som du eks. gør fra start med friske kræfter.
5. "Jeg fryser - Hvordan holder jeg varmen?"
Det yderste lag, når det kommer til de kolde perioder eller blæsende dage bør helt klart være vindtæt men stadig svedtranporterende. Blæser vinden igennem dette lag og ind på en fugtig trøje/undertrøje, så føles det rigtig koldt. Så derfor skal dette lag være vindtæt. Ikke nødvendigvis særlig tykt. Varmen kommer fra de inderste lag.